zbiory

Miejsce zbiorów to Grecja - Półwysep Peloponez - Region Kalamata - okolice wioski Drosia i Milioti.

Okres zbiorów: w zależności od sezonu letniego, ilości deszczu, temperatur oraz ilości dni słonecznych w danym roku.
Zwykle zbiory rozpoczynają się około pierwszego tygodnia grudnia, a kończą najpóźniej w ostatnich dniach stycznia następnego roku.

Cinque Terre
Cinque Terre
Cinque Terre

Odmiana oliwek: Koroneiki (dla Greków „fasolakia”), zbierana zielona, niedojrzała. Jest to mała oliwka, faktycznie wielkością przypominająca ziarno dużej fasoli.

Cinque Terre
Cinque Terre
Cinque Terre


Oliwki zbierane ręcznie. Jest to żmudna ręczna robota trwająca od świtu do zachodu słońca.

Zbiory krok po kroku:
rozciągnięcie mat pod drzewami;
przycinanie gałęzi aby dać światło drzewu;
wytrząsanie ze ściętych gałęzi oliwek przy użyciu wytrząsarki;
„grabienie” drzewa długimi powietrznymi grabiami, aby zebrać z drzewa wszystkie owoce;
czyszczenie z liści i gałęzi zebranych oliwek;
przesypywanie oliwek do jutowych worków.

Cinque Terre
Cinque Terre
Cinque Terre

Transport oliwek do tłoczni. Zwykle 2 razy dziennie, tak aby wytłoczenie nastąpiło 6 do 8 godzin po zbiorze.

Cinque Terre
Cinque Terre
Cinque Terre

Roczna produkcja oliwy z gaju Costasa to około 10 000 litrów, w zależności od sezonu.
Jeden litr oliwy to średnio 10 kg oliwek - taka jest efektywność tłoczenia!