Oliwa Wypływa i bardzo dobrze wpływa na:
Najprostszy slow food na świecie:
Podać chleb razowy z oliwą śródziemnomorską. Zajadać się do woli :)
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente, posypać pieprzem i polać oliwą prawdziwkową. Delektować się smakiem polskich lasów :)
W lekko osolonej wodzie ugotować młode ziemniaki, posypać solą, pieprzem i polać oliwą extra virgin. Uważać na oliwę, lubi kapać i zostawiać ślady!
Krewetki z czosnkiem:
Na żeliwną patelnię wlej grubą warstwę oliwy, na to wrzuć pokrojony w cieniutkie plastry świeży czosnek (ilość czosnku zgodnie z własnymi preferencjami - ja lubię dużo). Dopiero wtedy zacznij
podgrzewać patelnie. Kiedy z czosnku zaczną wydobywać się małe pęcherzyki powietrza, wrzuć krewetki (krewetki świeże, nie gotowane, w pancerzykach). Po kilku minutach obróć krewetki na drugą stronę. Jeszcze 3 minutki i GOTOWE.
Krewetki z patelni najlepiej smakują z bagietką i winem! Pamiętaj, że czosnek nie powinien być spalony brązowy, tylko lekko zarumieniony. Nie przejmuj się, za pierwszym razem i tak Ci nie wyjdzie, na pewno spalisz czosnek co
nie zmienia faktu, że będzie chrupiąco pyszny. Palce lizać, a oliwę bagietką zbierać!
Sałatka z młodych pokrzyw.
Przepis:
kilka garści młodych pokrzyw
Oliwa Wypływa
szczypta soli
ocet jabłkowy
Przepis na czas kwarantanny; prosty i zdrowy!
Sałatka śniadaniowa:
Figi z oliwy,
Karczochy od Eurydyki z Drosia
Greckie suszone pomidory
Cykoria
Awokado
Granat
Feta kozia od GroSer;
Słonecznik prażony;
Oliwa figowa.
Zamieszać - podać - gotowe
Ziemniaki z rozmarynem i oliwą rozmarynową :)
Obrać ziemniaki (młode zostawić w mundurkach), pociąć na plastry lub połówki, ułożyć na brytfannie, polać oliwą rozmarynową i posypać rozmarynem z oliwy.
Piekarnik
rozgrzać 150°C - 180°C na około 45 - 60 min.
Pachnąca potrawa gotowa lub dodatek do inne potrawy!